Какво е общото между изобретателя Самюъл Морз, бившия президент Бил Клинтън и Мерил Стрийп?

Какво е общото между изобретателя Самюъл Морз, бившия президент Бил Клинтън, детския психиатър доктор Спок и актрисата Мерил Стрийп? И четиримата са завършили едно от най-престижните и най-стари висши училища в Съединените щати – университета Йейл. В този списък фигурират и много български имена. Едно от тях е това на Мирослав Стойчев.

Страхотно е! Той е един от най-старите университети в Америка, вторият най-стар, малко след Харвард. Над 300 години, сградите са като дворци, нещо невероятно! Очакваш да видиш някой нобелов лауреат да се разхожда. Заедно с мен на завършването беше примерно Орхан Памук, който е турски писател, и Арета Франклин, обяснява Мирослав.

Достъпът до университета обаче никак не е лесен. И евтин. За Мирослав, който е завършил магистратура по бизнес администрация, всички разноски за двегодишното обучение възлизат на 150 000 долара.

Има стипендии, но начинът за финансиране на магистърската програма особено, е чрез заем. Мога спокойно да кажа, че над 95% от колегите ми взеха заем, за да могат да си го позволят, разказва Мирослав.

Студентите, които след завършването си, започват работа в големи компании, успяват да изплатят заема си за две или три години. А тези, които се насочват към неправителствения сектор, получават опрощаване на част от сумата.

Още един плюс - за завършилите престижното училище не е трудно да си намерят работа, дори и в моментите на тежка стагнация.

Голяма част от познатите на Мирослав от университета днес работят на Уол Стрийт. Самият той е имал предложение да оценява държавен дълг в Стандарт енд Пуърс, но е отказал и се е върнал у нас.

Аз съм страшно доволен. Мога спокойно да кажа, че по-хубава работа през живота си не съм имал, разказа Мирослав, който сега работи в неправителствена организация в България.

Подробности може да намерите във видеото.