Сред старите проблеми на големите градове остават нелегитимните гаражни клетки...

Докато на места още спорят за легитимността на новите кметове, сред старите проблеми на големите градове остават нелегитимните гаражни клетки. В началото на годината ви показахме ситуацията в София и стъпките за премахването на над 6 500 постройки. В края на годината Рада Богданова провери докъде са стигнали действията на общината.

Към януари действията срещу незаконните гаражи се изчерпваха с раздаването на 700 заповеди за доброволно премахване – на тях бяха откликнали 70 собственици. В \"Младост 4\" снегът тъкмо беше затрупал следите от наскоро вдигнатите гаражи. В \"Младост 3\" обаче заварихме дълга редица, непокътната и досега. В началото на годината собствениците ни обясниха, че чакат общината да ги подкани.

С днешна дата главният архитект ни обясни, че въпреки заявката от януари, общината започва да действа чак сега. Едва през лятото, при обсъжданията на подробните устройствени планове на кварталите, били получили рамо от гражданите. А преди да се убедят, че общественото мнение е на тяхна страна, общинарите имали задръжки. Деликатно било да освобождават завзетите терени,  при положение, че зад катинарите е гарирана частна собственост.

Към старите 700 заповеди вече са раздадени нови 400 за доброволно премахване в срок от един месец.

Сред собственици, прекупвачи и наематели, от януари останаха и технически въпроси за бутането на гаражите. Разчита се на това, че собствениците ще премахнат за своя сметка гаражите. В противен случай ги очаква глоба и премахване на гаража за сметка на общината. Глобата за просрочване на общинската заповед може да скочи и до 5 хиляди лева.