Чрез паленето на една и съща цигара няколко пъти, приемаме много повече вредни вещества...

Самозагасващите цигари може и да предпазват от пожари, но са два пъти по-опасни за здравето, категорични са лекарите. Според тях чрез паленето на една и съща цигара няколко пъти, приемаме много повече вредни вещества.

 

Кратък експеримент показа, че обикновена цигара изгаря напълно за 9 минути. Тази, произведена с новият вид хартия, загасва след 3-тата минута, без да изгори дори наполовина.

 

Новата хартия не се различава външно от старата. Разлика е, че е направена от специален материал, който спира достъпа на въздух до тютюна, ако не се пуши повече от минута.

 

Така от гледна точка на икономия вредният навик все пак ще ни излиза по-евтино. За да бъде допушен, обаче, цигарата трябва да се пали отново поне няколко пъти. Именно това, според пулмолозите, е причина да вкараме в организма си много по-голяма доза токсини.

 

Освен повече токсични вещества обаче, лекарите обясняват, че заради новата хартия пушачът ще приеме и повече никотин. Причината е, че почти никаква част от цигарата няма да изгори в пепелника. Междувременно български производители на цигари заявиха, че засега няма да вдигат цените, въпреки че новата хартия е по-скъпа.