От години стоматолози сигнализират за сериозен недостиг на дентални асистенти...

От началото на следващата година отново ще има обучение и квалификация за професията асистент на лекар по дентална медицина - или медицинска сестра при зъболекар.

 

От години стоматолози сигнализират за сериозен недостиг на дентални асистенти. До проблема се стигна, след като през 90-те години на миналия век у нас беше спряно обучението на стоматологични сестри.

 

Димка Кръстева е медицинска сестра от 45 години. 36 от тях е работила по специалността си „Обща медицина", а от 9 години е в дентална клиника.

 

Заради липсата на дипломирани кадри в момента в кабинетите работят асистенти, които са или с общо медицинско сестринско образование, или обучени от самите зъболекари.

 

Желаещите да кандидатстват трябва да са навършили 18 години, поне със завършено средно образование. Обучението им ще продължи 8 месеца.

 

Въпреки сериозните отговорности, които ще има денталният асистент, цялата отговорност за лечението на пациента остава у денталния специалист.

 

Началото на първата учебна година за обучение на асистенти у нас е 9 януари 2012 г. и кандидатите трябва да се запишат най-късно до 15 декември тази година.