От Общината отрекоха, че достъпът е ограничен, както и че е необходима молба.

10 години след като царското семейство дари парка \"Врана\" на столичната община, той все още не е отворен за посетители. Дарението е именно с условието всички хора да имат свободен достъп до парка.

Над 960 декара, предназначени за разходка на столичани, за научни изследвания и туризъм могат да бъдат видени единствено след молба до кмета на София.
 
Връщаме се назад, преди 111 години, когато Княз Фердинанд Първи създава един от шедьоврите на парковото изкуство, заедно с прилежащия дворец. Езера, алпинеуми и ценни редки растителни  видове. До 1918 паркът притежавал и собствен зоокът. В него Цар Фердинанд хранил първата двойка слонове Нал и Дамаянти в двора на Двореца, а Нал помагал, впрегнат да оре в стопанството. След отнемането на царските имоти, преди 13 години Конституционният съд връща парка, а малко по-късно царското семейство го дарява.

Според нотариалния акт за дарение, Столичната община се задължава да организира ползването на имота като естествен природонаучен музей от гражданите на България. Свободният достъп обаче е спорен. За да влезете ще трябва да изпратите молба до кмета на София и да се молите тя да бъде одобрена. Това направихме и ние.

\"Свободно някой да дойде - никога няма да бъде това нещо. Ще ви кажа защо- защото е с определен режим на посещение, той не е общоградски парк, за свободна разходка, тъй като е създаден като интимен парк\", заяви директорът на парка – Валентин Благоев.

Потърсихме коментар и от царското семейство, как така не можем да се разходим свободно, щом такава е волята им?

\"Този въпрос няма какво да го задавате на царя, той си е казал думата, подарил го е на парка, за да се разхождат хората. Общината може да ви отговори защо не се прави и защо много хора не знаят, спекулира се, те не знаят дори, че парка е обществен\", гласеше отговорът на говорителя на царското семейство - Галя Дичева.

От Общината отрекоха, че достъпът е ограничен, както и че е необходима  молба, за да се влезе в парка.

В същото време, според дарителя, Общината не полага нужните грижи, които са изискване по нотариален акт. За да се възстанови, паркът се нуждае от 6 милиона лева финансова инжекция.

И така вече 10 години паркът е скрит за очите ни, въпреки че трябва да е достъпен през цялото време.

Още по темата – във видеото.