Твърди се, че е подписала неизгодни договори...

Кметицата на Перник Росица Янакиева ще бъде проверена заради съмнения за неизгодно подписани договори.

 

Теменужка Петкова, директор на Агенцията за държавна финансова инспекция, обясни в \"Здравей, България\", че през септември 2011 е възложена финансова инспекция на Община Перник. Проверено е какви са сключените договори за доставки на услуги, как се осчетоводени, анализ на задълженията на Общината и извършените разходи по опожарения театър в града.

 

Констатирани са нарушения. По отношения на разходите за възстановяване на Драматичния театър нарушенията са много сериозни. Те започват още през 2005 година, когато кмет е Антоанета Георгиева.

 

Поканена е само една фирма за възстановяване на театъра, обясни Петкова.

 

Нарушенията по времето на Янакиева са свързани с подписването на анекс към този договор за 2,5 милиона лева, според който стойността на договора се повишава с 1,5 милиона лева. Това е реално увреждане на бюджета на Община Перник, коментира Теменужка Петкова.

 

По просрочените задължения от 22 милиона 11 милиона са просрочени. Поддържането на такава висока задлъжнялост показва, че има проблеми.

 

Росица Янакиева, кмет на Община Перник, попита защо точно през септември, по време на започваща предизборна кампания е започнала проверката. 

 

Какви реплики размениха двете – гледайте във видеото.