В страната 1800 машини са готови да чистят снега тази зима...

Силен сняг заваля в София днес по обед. Само за около час градът побеля. Близо 150 снегорина излязоха по улиците.

 

Минути след началото на обилния снеговалеж Кирил Царев е на улицата. При сложни ситуации на пътя работата е нервна и изморителна. Във всеки момент обаче Кирил и колегите му са в постоянна връзка.

 

По информация на Агенция \"Пътна инфраструктура\" 80% от автомобилите вече са оборудвани с GPS навигация. Снегоринът на Кирил е само една от всички тези точки на контролния монитор в колцентъра на Столичния инспекторат.

 

Решението дали и кога да излезе техниката по улиците е трудно, тъй като едно почистване на столицата струва близо 300 хиляди лева. Затова обстановката се следи внимателно.

 

В късния следобед днес в София бе спокойно. Температурата бе близо 5 градуса. Сняг вече почти нямаше. От Столичния инспекторат увериха, че всички големи булеварди в столица са изчистени. Почистени бяха и спирките на градския транспорт.

 

В страната 1800 машини са готови да чистят снега тази зима. Осигурени са над 100 хиляди кубични метра пясък и почти 40 хиляди тона сол. Договори за почистване са сключени за цялата територия на България.

 

От пътната агенция съобщиха, че в момента пътните настилки в страната са мокри. По високите места има заснежаване и заледяване, но пътищата са обработени.

 

В София Кирил Царев и колегите му са нащрек. Както винаги, така и тази зима шофьорите на почистващите машини имат един голям проблем – паркиралите автомобили най-вече в малките улички.