Депутат от БСП: На този етап методът е неприложим за природните особености на България...

Повече от четири часа Комисията по енергетика в парламента заседава снощи, за да вземе решение дали в България трябва да се добива шистов газ чрез метода \"хидравлично разбиване\" или фракинг. Мораториумът ще бъде гласуван утре в пленарна зала.

 

\"Много хора се възползват от това, че материята е непозната за обществеността и се опитват да я манипулират. Искаме МОСВ да каже дали този метод е безопасен, или не. Според законодателството обаче това не може да стане преди сключването на договор и преди даване на конкретната методика от фирмата, която ще добива подземни богатства\".

 

Това поясни в \"Здравей, България\" Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в парламента.

 

Именно затова от ГЕРБ искат изрични текстове в Закона за подземните богатства и в Закона за околната среда. Заложена е и глоба от 100 милиона лева за този, който извършва проучване или добив на шистов газ.

 

\"В РЗС сме доволни, че именно мораториумът, който внесохме беше гласуван и одобрен. От друга страна, има известна доза неудовлетворение, защото под формата на редакционни промени управляващите наложиха някои изменения в нашия проект, което доведе и до недоволството на еколозите\", обясни от своя страна депутатът от РЗС Емил Василев.

 

\"Нашият оригинален текст гласи тотална забрана за проучване и добива на шистов газ по метода фракинг до момента, в който не бъдат дадени гаранции от съответните експерти и докато технологията не се развие до такава степен, че да няма опасност за околната среда\", поясни Василев.

Според него технологията в момента е игра на руска рулетка – \"ще гърмим, без да знаем какво правим\".

 

\"Един от методите за проучване и единственият метод за добив на шистов газ е въпросният фракинг. Той носи рискове, които съчетани с природните особености на България, го правят неприложим на този етап\", категоричен бе депутатът от \"Коалиция за България\" и член на Комисията по околната среда и водите в НС Георги Божинов.

 

Той поясни, че проучването не може да бъде пълно и изчерпателно и никой няма да хвърли огромните средства, необходими за това, ако не довърши своето изследване с метода фракинг. Именно затова от \"Коалиция за България\" са категорично против метода.

 

Всички в студиото се обединиха около това, че трябва да има забрана, докато науката не напредне толкова, че методът да е безопасен. Разликата е, че от БСП предлагат забраната да стане под формата на закон, а от РЗС – чрез мораториум.

\"Не искахме да е закон, защото материята е много сложна и са нужни законодателни промени в няколко закона\", поясни депутатът от РЗС.