Проучване на международен проект сочи, че голяма част от твърденията за ромите са мит...

Проучване на международен проект за включване на ромското население сочи, че голяма част от твърденията за ромите са мит и всъщност живеят бедно.

 

Един от митовете, свързан с ромите, е този за прекалената раждаемост и демографската истерия. \"На последното преброяване се видя, че ромите са 325 000. Значи не може тази бройка да е повече от 7 милиона\", посочи Румян Русинов - председател на \"Център за публични политики и застъпничество\".
Друг мит според него е този колко от ромите живеят на социални помощи. В действителност едва 4% от ромите ползват такива.

 

\"Тази митология, която се наслагва е наистина вредна за България. Има определени кръгове в страната - партии, медии, дори учени, които наслагват митовете, че циганите са привилегировани, че са престъпници, че ползват социални фондове, че са мързеливи, че циганизацията ще превземе България. Тези идиотщини се тиражират много усилено през всички тези години и хората са склонни да вярват\", на мнение е Румян Русинов.

 

\"Ще ви кажа, че самото това изследване е мит\", заяви път от своя страна общинският съветник от ВМРО - Ангел Джамбазки и допълни следното: \"То е социологическо изследване – допитване до самите цигани в България. Това не е изследване на база на националната статистика. Тези хора не са отишли в статистическия институт да попитат колко пари взимат циганите за социални помощи. Те са отишли в махалата и са попитали и циганите естествено са казали, че не взимат\".

 

Според общинския съветник, големият мит, свързан с ромите е тяхната интеграция: \"Повече от 20 години на българското общество се представя този фарс, че се извършва тази интеграция, че има програми, че се пишат проекти. Резултатът е, че хората, които твърдят, че вписват циганите в обществото, крадат парите от Европа и от България за тази интеграция\".

 

Целия дебат между Ангел Джамбазки и Румян Русинов в \"Здравей, България\" може да гледате във видеото.