Равносметката - залети къщи и заведения, разбита плажна ивица, потопени лодки и свлачища...

Екип на \"Новините на Нова\" следи обстановката в най-пострадалия през последните дни район на страната, а именно Черноморието.

 

Най-пострадалата част от Северното Черноморие е рибарското селище до село Кранево. Залети са къщи, разбити и потопени са лодки. Залят е пътят между селището и селото. Кранево загуби и широката си плажна ивица – гордостта на курортното селище.

 

За пръв път от няколко денонощия хората в селото ще заспят без грохота на близо 5-метрови вълни, разбиващи брега. Наводнен е част от международния лагер, има поражения по конструкциите на няколко заведенията на плажа.

 

Активизирало се е и свлачище, което с топенето на леда, вероятно ще се разрасне. Сега в Кранево се надяват, че морето няма да атакува брега отново. Точна оценка на щетите ще бъде направена след разтопяването на леда.

 

Във Варна пък пораженията по крайбрежната алея са огромни. Продължава работата по подсилване на дигите на крайбрежните улици.

 

Градът постепенно се съвзема от ледения капан. След бурния вятър и силното вълнение на морето крайбрежната алея прилича на бойно поле. Откъснати са големи парчета от асфалта и тротоарите, на места липсва цялата плажна ивица, подкопана е сградата на Калните бани.

 

Преди обед на Рибарския плаж изплува труп на мъж. Тепърва се установява дали човекът е жертва на морето или на престъпление.

 

Общините, а не само държавата да могат да изграждат буни и укрепителни съоръжения в морето, за да не се стига до такива поражения. Това изменение в закона ще предложи ГЕРБ още през следващата седмица.