Защо от опозицията обвиниха директора на Здравната каса Нели Нешева, че е взела бонуси за над 30 хиляди лева и какъв е нейният отговор?

В сферата на здравеопазването за миналата година са били раздадени бонуси за над 9 милиона лева. Особено впечатление прави възнаграждението на шефа на Здравната каса – Нели Нешева, което възлиза на 30 000 лева, и на нейната заместничка Мариана Василева – 20 000 лева. Данните са на \"Синята коалиция\".

За Новините на Нова Нели Нешева обясни, че допълнителните възнаграждения в системата на Здравната каса се определят по две направления - икономия от фонд \"Работна заплата\" и по текстове от Закона за здравното осигуряване.

\"Аз съм получила толкова, колкото ми е определила методиката. Никой не би могъл да разпределя средства извънзаконово\", обясни управителят на НЗОК. Тя допълни още, че главните експерти са получили 7 хиляди, директорите са получили по 9 хиляди, а тя - 12 700 лева.

Мнението на депутата от \"Синята коалиция\" обаче е малко по-различно: \"Не само ръководителят на голяма институция като Здравната каса трябва да взима такива големи възнаграждения. Ние се водим от разбирането, че всеки, който работи добре, трябва да бъде заплатен добре. Въпросът обаче е друг – това да не става под масата, да става справедливо и пред очите на цяла България.\"

 

Димо Гяуров обясни, че всичко е тръгнало от питания на \"Синята коалиция\" до отделни министри и министерства за това какви допълнителни възнаграждения се заплащат в съответните ведомства. Единствено министърът на външните работи и министърът на отбраната са дали изчерпателни отговори.

 

\"Голяма част от останалите министри нарушиха конституцията, като отказаха да отговорят, позовавайки се на това, че данните били лични, а нищо такова няма в това. Затова ние се опитахме по наши собствени пътища да се сдобием с тази информация и да я направим публична\", поясни Димо Гяуров.

 

Той заяви, че грешки в сметките са много вероятни, но допълни, че това идва оттам, че не разполагат с официалните отговори.

 

\"Ако и тя, и останалите министри бъдат така любезни да си вършат работата, да отговарят прецизно и ясно и дават писмените данни такива, каквито законът ги изисква нямаше да има грешки. Аз и до ден днешен не знам тя какво е получила\", заяви депутатът от \"Синята коалиция\".

 

Той подчерта, че методиката, според която се  разпределят бонусите, не е била публично достъпна до днес.
\"Тази методика беше официално отказана, когато ние повторно поискахме информация и неясно защо беше секретна. Интересното е, че тази методика е подписана от самата госпожа Нешева\", заяви още Димо Гяуров.

 

\"Когато един юрист защитава определени факти, той неминуемо се е запасил с истината. Не може да гадаете и да изнасяте факти, които опетняват сензационно моето име, защото това в правното пространство се нарича клевета. Абсолютна неистина. Втори път никой не е поискал от нас да дадем методиката. Тя е абсолютно видима в документооборотната система, наречена Архимед. Ние сме единствената институция, която си е направила методика\", коментира изявлението на Димо Гяуров.

 

На няколко пъти, случайно или не, д-р Нешева заяви, че от 92 хиляди лева, разпределени за бонуси между 40 души, е взела 12 000, но с ДДС.


Това предизвика следния коментар от страна на депутата от \"Синята коалиция\": \"С ДДС ли? Как ДДС върху възнаграждение? Какви ги говори?\" На това изказване Нели Нешева отговори на Димо Гяуров така: \"Г-н Гяуров, аз не приказвам, аз ръководя институция.\"

 

\"Днес в 11 часа всички медии ще получат данни за абсолютно всичко, което е било получено в Здравната каса, макар това да е против Закона за личните данни\", допълни още д-р Нели Нешева.

 

Цялото гостуване на Димо Гяуров в \"Здравей, България\" и отговора на шефа на Здравната каса д-р Нели Нешева може да видите във видеото.