В страната почти няма блок, в който някой от съседите да не краде...

Управляващите искат да се криминализира кражбата на топлинна енергия. Причината е, че в момента много хора включват незаконно радиаторите си, а сметката се плаща от добросъвестните съседи.

 

За да се намалят измамите с топлото, от ГЕРБ предлагат всички ние да подменим топломерите си с уреди с дистанционно отчитане, дори на старите още да не им е изтекъл животът.

 

Колко ще ни струва това - при една от фирмите за дялово разпределение уред с възможност за дистанционно отчитане струва 33 лева. Така, ако имаме два радиатора - стават 66 лева. Отделно се плаща и за водомер с дистанционно. При новата технология отчитането в момента струва 15 лева годишно за целия имот.

 

И още една идея - топлинните счетоводители да имат термовизионни камери, за да проследят дали някой от официално изключените радиатори все пак не се ползва.

 

С работата на термовизуалната камера ни запознава проф. Никола Калоянов от Техническия университет в София. От дългогодишния си опит с термовизионната камера професор Калоянов и екипът му знаят, че в страната почти няма блок, в който недобросъвестни съседи да не се топлят за сметка на другите.

 

А в случай на злоупотреба употребената енергия се начислява автоматично на нищо неподозиращите редовни платци в блока.

 

Експертът е категоричен - няма как да заблудим техниката с оправданието, че това, което е отчела, всъщност е калориферът ни, например.

 

На фона на многото хора, които са изключили радиаторите си, професор Калоянов вижда като по-добър вариант отчитането на енергията спрямо обема на жилището. И категорично подкрепя идеята кражбата на топло да се счита за престъпление.