Той заяви това във връзка с разговора за прегазената миналата година 12-годишна Валя от Бургас...

За по-строги санкции за пияни шофьори и за водачи, които сядат зад волана след употреба на наркотици се обяви вътрешният министър Цветан Цветанов, в предаването \"Здравей, България\".

 

Според Цветанов са необходими законодателни промени по отношение на възможността да се сключва споразумение между прокуратурата и шофьор, причинил смърт на пътя. Споразумението трябва или да отпадне, или да бъде сключвано само със съгласието на близките на жертвата, коментира министърът.

 

Мария Димитрова е майка на 12-годишната Валентина Димитрова, която загина на пешеходна пътека в Бургас. Една година и два месеца зад решетките е присъдата на Надя Иванова, прегазила Валя.

 

\"Когато разбрах за катастрофата, отидох на място. Колата беше отдалечена от мястото на инцидента, намерих Надя със скръстени ръце, разбрах, че тя дори не е отишла да види какво е причинила на Валя. Блъснала е детето и не е отишла да й помогне. За тези 30-35 минути тя е можела да направи нещо, макар че всъщност Валя умира веднага\", разказа в\"Здравей, България\" Мария.
Според нея, ако се спазва ниска скорост в града, човек ще има достатъчно време да реагира, дори ако пешеходец се появи внезапно.

 

По думите на Мария държанието на Надя в съда е било нагло.

 

\"Тя също е майка на 13-годишно дете. Смятам, че отговорна майка не би си позволила да шофира по този начин. Според експертизата скоростта при катастрофата е била 60 км в час\", обясни Мария.

 

Според нрея Надя е решила да изпревари бус, спрял преди пешеходна пътека и така прегазва 12-годишната Валя.