Очаква се до дни цените на автобусните билети да скочат с до 1.70 лева за дългите линии...

Цените на петрола се повишиха до най-високото си ниво от осем месеца в азиатската търговия след новината, че Иран заплашва да спре продажбите си за Франция и Великобритания. И у нас цените на горивата продължават да растат.

 

Според сметките на автобусните превозвачи само от края на декември до днес цената на дизела е скочила с 38 стотинки. Така след 5-процентното поскъпване на междуградските превози от началото на месеца, до дни ще има ново увеличение на билетите.

 

Напоследък Марияна пътува поне веднъж в седмицата по маршрута София – Стара Загора. Цените на билета в едната посока вече варират от 18 до 20 лева. Пътниците отчитат промяна в цените на някои превозвачи и по други междуградски линии.

 

Според превозвачите скокът на горивата вече не е единствената причина за очакваното поскъпване на автобусните билети. Други фактори са повишаването на минималната работна заплата, на застраховките и други. Така в рамките на месец превозите ще поскъпнат два пъти.

 

Очаква се до дни цените на автобусните билети да скочат с до 1.70 лева за дългите линии и с до 1 лева за по-късите.

 

Междувременно автобусните превозвачи са поискали увеличение и на градския транспорт в някои общини. В Бургас, например, учениците и пенсионерите вече ще плащат с 2 лева повече за абонаментни карти. Половината от надценката ще се поеме от общината.