Нивото на река Дунав се повишава. Обстановката в Първомай се нормализира.

Към момента критична е обстановката в района на Силистра, тъй като тази сутрин измереното ниво на река Дунав е 648 см. Това заяви за „Здравей, България\" в телефонна връзка Павлин Цонев - директор на Изпълнителна агенция \"Проучване и поддържане на река Дунав\". Той допълни, че вчера е било голямото покачване, когато реката се е покачила с около 2 метра, докато към тази сутрин то е 14 см.

В района на румънския участък явно има струпани ледови участъци, които  пречат на протока на водата и се създава запор и се увеличава нивото на реката, заяви още Павлин Цонев.

Той поясни, че най-естественият вариант е с покачването на температурата да започне разделянето на ледените участъци и определени възможността да се прибегне до взривове като „относителни мерки\".

„Реката е трансгранична. Това означава, че ние не можем в нашия участък да предприемем нещо, без да се съобразим с румънска страна. В случая трябва да се заемат организации, които се занимават с бедствия, аварии и управление на кризисни ситуации\", заяви Павлин Цонев. На въпрос на водещия дали съответните организации вече са се ангажирали с проблема, директорът на Изпълнителна агенция \"Проучване и поддържане на река Дунав\" не можа да отговори.

Д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра, поясни, че река Дунав не е замръзвала от 27 години: „Такъв сняг и такова снегонавяване не сме имали. Разбира се, откакто замръзна река Дунав, тя се наблюдава.\"

Той потвърди, че хората са вече в Силистра и няма пострадали. Предприети са мерки с органите на реда, Гражданска отбрана. Също така са поставени ограничителни ленти, а през няколко часа се наблюдава нивото на реката.

Обстановката в Първомай е вече по-нормална. От снощи имаме минусови температури в планинската част на общината, която е ¼ от площта. Това спомогна за спирането на интензивното снеготопене  и по-нормалното оттичане на водата в язовирите. Това заяви за „Здравей, България\" кметът на община Първомай - Ангел Папазов.

Той допълни, че въпреки това има 3 язовира, които в момента преливат. Ангел Папазов обаче заключи, че няма риск за хората.