Това може да доведе до невъзможност на държавата да плаща задълженията си по външния дълг...

Резервите на страната са на застрашително ниски нива, предупреждават и икономисти. Според тях, ако фискалният резерв продължава да се топи, това може да доведе до невъзможност на държавата да плаща задълженията си по външния дълг и ще бъде принудена да търси външни заеми. И още - инвестиционният климат да стане рисков и да падне кредитния рейтинг на България.

 

Най-лесно е фискалният резерв на държавата да бъде сравнен със спестовна сметка в семейния бюджет.

 

\"Например, в тази спестовна сметка или може да са няколко спестовни сметки, което и по-добрия вариант. Може да има вътре пари, отделени за кола, фонд пералня, фонд микровълнова, фонд къща и така нататък. В момента, в който се пипнат средствата за целевите покупки, това означава, че тези покупки се отлагат във времето или въобще спират да съществуват като идея\", обясни Калоян Стайков – икономист от Института за пазарна икономика.

 

До какво ще доведе изпразването на държавната спестовна сметка? Анализаторите са категорични, че кредиторите ще отпускат заеми при много по-неизгодни условия, инвестициите в икономиката ще намалеят и неминуемо ще скочат лихвените проценти. Да се върнем на примера със семейния бюджет, който е близък на много българи: „Ако отидете при кредитор и му кажете – трябват ми пари, например, за телевизор. Той ще каже – добре, вие имате такива и такива спестявания, очевидно можете да си обслужвате дълга, дори и нещо да се случи с работата ви, дори и да ви намалят заплатата и той е по-склонен да ви даде кредит на сравнително добри условия\", каза икономистът.

 

Затова, ако спестовната ни сметка е празна, ни очакват много по-неизгодни условия по искания кредит. Какви са полезните ходове на държавата?

 

„Ако искаме да стабилизираме страната, тя да изглежда много по-стабилна отколкото да речем съседни страни, които имат много по-сериозни проблеми - Гърция е фалирала, Румъния получава помощи от МВФ, трябва да се стремим да си балансираме бюджета, дори да излезем на излишък, за да попълним загубените средства във фискалния резерв от последните години. За съжаление тази тенденция, такова нещо все още не се наблюдава\", коментира Стайков.

Репортер: Косара Михалкова.