Пикът на грипа отмина, но броят на заболелите от сезонни вируси не намалява, отчитат здравните експерти...

Пикът на грипа отмина, но броят на заболелите от сезонни вируси не намалява, отчитат здравните експерти. Докато в края на миналата година усложненията ни отвеждаха при ушния лекар, сега най-честите последици са очни инфекции.

 

И сега конюнктивитът се явяват рядко, като усложнение от прекарания вирус. Проблемът е, че е силно заразен. Затова ни препоръчват още при първите му симптоми, да посетим очния лекар.

 

Една от основните му характеристики е дразненето в очите, сълзенето и най-вече зачервяването.

 

Ако си обърнем внимание навреме, лечението може да премине успешно и само с капки от типа изкуствени сълзи. Всички възрастови групи са еднакво уязвими. Логично обаче от конюнктивит страдат най-често децата, защото си търкат очите и после не си мият ръцете.

 

Сред възрастните рискът да се заразим е свързан с професията ни. Телевизионните оператори например работят с едни и същи камери. И ако един е с възпалени очи, може да зарази всички останали.

 

За всички ни рецептата за предпазване е една - да спазваме правилата за лична хигиена и да избягваме, доколкото е възможно, контакт с кихащи и кашлящи. В момента по-засегната от сезонните вируси е северна България. Най-много боледуват в Русе - 224 души на 10 000.

 

В София съотношението е 94 и на 10 хиляди. По-малко боледуват в южна България и най-малко в Кюстендил - 33ма на 10 хиляди. Проблемите са при горните дихателни пътища.

 

Репортер: Рада Богданова