Със затоплянето на времето те стават все по-активни...

Пътните полицаи започват масови проверки на мотористите. Със затоплянето на времето те стават все по-активни в движението по пътищата и не винаги се подчиняват на правилата.

 

Запознайте се с е доктор Ивъл, рокер в мотоклуб в София. Кара мотор от 38 години.

 

"Специално водачите на прочутата марка Голф, когато някой мотоциклет ги задмине, не трябва да почват постоянно да го гонят и да натискат газта. Трябва от време на време да поглеждат в огледалото и да поглеждат също и напред и да не отнемат предимството", каза доктор Ивъл.

 

Росен е карал кола от прочутата марка, а сега има микробус. Неговият поглед над мотоциклетистите също е критичен.
"Най-често изпреварване отдясно, несъобразяване с твоя светлинен сигнал, с мигача", обясни Росен Стоянов.

 

Честите проблеми на пътя са причината от столичния КАТ да се организират заедно с 30 мотоклуба, в опит да превъзпитат младите мотоциклетисти с мощни машини. Те най-често не членуват в клубове и рядко спират на полицейски палки.

 

"Ще бъдем изключително безкомпромисни и тази година ще има страшно много активни действия от наша страна и ще проверяваме, дори ако щете и целенасочено мотористите за употреба на упойващи вещества и наркотици", подчерта гл.инсп. Богдан Милчев - нач. на отдел "Пътна полиция" – София.

 

"Молбата ни е не да се насажда, че ние сме някакви донори и някакви безумци, дето сме на пътя. Ако може да насаждате на автомобилистите да се научат да гледат в огледалата", обясни Сергей Ценков.

 

На Росен не му се е случвало да види инцидент с мотор или пък на него да му попречи някой по време на движение. 109 мотористи са нямали същия късмет миналата година в София и са попаднали под гумите на колите. 54 души са били ранени, четирима са загинали. В по-голямата част от произшествията, вината е била у водача на автомобила.

 

Репортер: Христо Калоферов