Присъдите ще бъдат обявени на втори април.

Мегаделото "Наглите" е на финала си. Прокуратурата поиска общо 153 година и половина затвор за групата за отвличания "Наглите", съобщи БНР.

Присъдите ще бъдат обявени на втори април. Две години и четири месеца след шумните арести на групата за отвличания, започнаха финалните пледоарии. В съдебната зала бяха припомнени всички отвличания, които са 11 успешни и 1 неуспешно, при които групата е действала в различна конфигурация.

Прокуратурата иска най-високи наказания за Прокопи Прокопиев и Ивайло Евтимов, които са посочени в обвинителния акт като организатори на престъпната група. Прокуратурата поиска за тях наказания няколко пъти по 10, няколко пъти по 12 и няколко пъти по 15 години. Според българското законодателство обаче няма да може да се съберат поисканите наказания. Когато съдът се произнесе, той ще може да вземе най-тежкото наказание, което е решил, че трябва да бъде наложено. Прокуратурата възнамерява да се възползва от правото си да иска завишаване на тези наказания заради тяхната многобройност.

Прокуратурата разчита на обвинителната си теза на показанията на защитените свидетели, които са били част от групата на "Наглите", както и на един от подсъдимите – гребецът Любомир Димитров. Почти няма други доказателства срещу групата, освен едно ДНК по телефон даден от бащата на един от отвлечените и отпечатъци по книга, дадени от друг. Предстои прокуратурата да заяви какво очаква за още трима от обвиняемите.

Припомняме ви, че процесът срещу задържаните при полицейската операция "Наглите" започна на 22 декември 2010 г. Обвинението е за отвличането на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Велислав Величков, Ангел Бончев, Камелия Бончева, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев. Бандата е извършила 11 отвличания от октомври 2007 до декември 2009 г. Подсъдими са Ивайло Евтимов - Йожи и Прокопи Прокопиев, известен с прякора Поли Културиста, Даниел Димитров - Релето, Любомир Димитров - Гребеца, Павел Петков - Прасето. Кирил Кирилов - Монтанския, Цветозар Славчев - Църо и братята Радослав и Митко Лебешковски. Всички те бяха заловени от полицията на 17 декември 2009 г.