Някои прости правила и полезна информация...

След последното безпрецедентно увеличение на цените на горивата, все повече хора се опитват да шофират колкото е възможно по-икономично. Следващият репортаж припомня някои прости правила и дава на по-младите шофьори полезна информация.

Трафикът ни изнервя и идва момента да изпреварим още една кола на пътя. Какво съветва обаче собственика на автосервиз - Александър Бъчваров: „Има един стар шофьорски лаф - енергията от горивото да се превърне в топлина на спирачките. По принцип, това задължително води до висок разход на гориво, така че трябва да се кара плавно и най-вече да се избягват резките ускорения."

Експертите предупреждават, че агресивното шофиране води до поне 10-15% по-голям разход на гориво. Трябва да се съобразяваме и със спецификата на всяка кола. Производителят е дал оптимални обороти за работа на двигателя.

„Карането на ниски обороти по никакъв начин не ви гарантира, че всъщност колата ще харчи малко. Точно обратното, по някой път се случва дори двигателя да се повреди от това, че се кара на ниски обороти", допълва Александър Бъчваров.

Честото отваряне на капачката на резервоара също води до разход на гориво, заради изпаренията. Експертите съветват да зареждаме по-рядко колата и с по-големи количества гориво. Така няма да се налага често да отваряме капачката.

Това са съветите към шофьорите, очаквайте утре в Новините на Нова как колата може да пести гориво.