Проектът "Белене" претърпя няколко отлагания само в мандата на това правителство...

Проектът „Белене" претърпя няколко отлагания само в мандата на това правителство. Британската банка Ейч Ес Би Си беше наета да провери не само цената на проекта, но и да проучи потенциалните пазари на електрическа енергия. Досега резултатът от оценката на проекта не е огласен. 

А каква е историята на проекта „Белене" в последните години?

През 2005 г. руската държавна фирма „Атомстройекспорт" спечели конкурса за довършване на АЕЦ „Белене", започнат още през осемдесетте по времето на Тодор Живков. През 2006 г. НЕК и „Атомстройекспорт" подписаха споразумение за изграждане на нова атомна централа с два реактора и обща мощност 2000 мегавата. Към това споразумение досега са подписани 14 анекса. Срокът за оценка на проекта от България бе удължаван осем пъти и на практика проектът бе замразен.

Междувременно Агенцията за ядрено регулиране даде зелена светлина на новата атомна централа въз основа на техническите показатели. Разрешението за строителство за І и ІІ блок на АЕЦ „Белене" влезе в сила на 30 юли 2008 г., с което на практика стана възможно започването на подготовка на площадката за новите ядрени съоръжения.

През ноември 2010 г. Премиерът Борисов заяви, че руската страна е подвела България. Първоначално са заявили обща цена от 4 милиарда евро, а впоследствие са повишили цената до 6 милиарда и 200 милиона евро.

През 2011 г. от държавната руска корпорация „Росатом" обявиха, че крайната цена се е повишила още и възлиза на 8 милиарда евро.

Колебанията на българското правителство относно проекта съвпаднаха с развитие на световната икономическа криза и доведоха до отказ на западни инвеститори от проекта.

Големият германски производител на електроенергия RWE през 2008 г. бе заявил участие от 49% в проекта, но се отказа в края на 2009 г. Френската банка BNP-Париба отпусна заем от 250 милиона евро, но също се оттегли от „Белене" през 2010 година.

Липсва окончателна оценка на разходите по проекта „Белене" от 1990 г. досега, но според различни източници цената варира от 600 милиона евро до 1 милиард евро.