Покачването на горивата се отрази върху работата на божиите служители...

Високите цени на горивата създават проблеми и у нас. На много свещеници им се налага да пътуват на стоп и да ходят пеша, за да могат да отслужат литургия или панихида в отдалечените населени места.

 

Отец Тодор обслужва единадесет села в област Монтана. Най-отдалеченото е на 32 км от града. Въпреки всекидневното покачване на цените на бензина и дизела, той все още не се е отказал да пътува за църковни празници и тъжни помени. За да не бъдат ощетени хората, той търси всякакви варианти - с автобуси, на стоп, понякога и пеша.

 

Тази година, в най-големите февруарски студове, личният автомобил на отец Тодор, с който се придвижва,  бил на ремонт, но дори и тогава той не се отказал да посещава миряните в селата.

 

Като потвърждение на неговите думи, хората от монтанското село Благово обясняват, че винаги когато го повикат, отецът се отзовава. Все пак, вярващите от селото не коментираха  как църковните служители се справят с високите цени на горивата:

 

 Независимо от неудобствата, отец Тодор е уверен в едно: по-добре да ощети себе си, отколкото хората да останат без свещеник по какъвто и да е повод.

 

Репортер:  Нова Биляна Борисова

 

Гледайте цялата обедна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.