Тя победи Надя Петрова в двубой от втори кръг на турнира на клей в Брюксел с награден фонд 637 000 долара...

 

Цветана Пиронкова разби на пух и прах прогнозите на специалистите и букмейкърите, като победи убедително бившата номер 3 в света и поставената под №10 Надя Петрова в двубой от втори кръг на турнира на клей в Брюксел с награден фонд 637 000 долара.

 

Първата ни ракета се наложи над 29-ата в света тенисистка с 6-3, 6-2 и демонстрира много стабилна игра в навечерието на Откритото първенство на Франция.

 

В първия сет Цвети направи своя удар в четвъртия гейм, в който проби рускинята и поведе с 3-1, след което не даде почти никакви шансове на Петрова за обрат в тази част. Отлично за 24-годишната Пиронкова започна и втория сет, в който тръгна с пробив, а после взе собственото си подаване. При 3-1 в петия гейм българката започна ударно и след като поведе с 40-0, успя да направи нов пробив, с който почти реши спора с пет години по-възрастната от нея московчанка, с която не беше играла досега. 

 

При 5-1 Пиронкова пропусна да реализира два мачбола, но после при своя сервис беше много убедителна и затвори мача след един час и 17 минути игра. Преди срещата букмейкърите съгласно своите коефициенти сочеха Надя Петрова като абсолютен фаворит в срещата, но Цвети ги опроверга и сега очаква съперничката си в 1/4-финалите. 

 

Тя ще играе за място сред най-добрите 4 с победителката от мача между поставената под №8 Кая Канепи и сръбкинята Бояна Йовановски, която е "щастлива губеща" от квалификациите. С класирането си за 1/4-финалите Пиронкова си осигури 16 375 долара и 120 точки за световната ранглиста, както и самочувствие преди втория за сезона турнир от "Големия шлем" - "Ролан Гарос". Победителката в Брюксел ще получи чек за 107 000 долара.