Разговор с Наталия Геворкян, която написа историята на олигарха Михаил Ходорковски...

Руският разследващ журналист Наталия Геворкян гостува в „Здравей, България" по повод на съавторството си на биографичната книга за олигарха Михаил Ходорковски, която представя у нас.

На въпроса защо дразни властта, пишейки за Михаил Ходорковски, Наталия Геворкян заяви, че това изобщо не е онази тема, за която убиват: „Ако бях тръгнала примерно да разследвам парите на Путин и на неговото обкръжение, то тогава щяха да ме убият."

Журналистът допълни, че книгата е за политиката на Путин, а не за неговия бизнес.

Според Наталия Геворкян след убийството на Ана Политковская, която написа „Русия на Путин", руските журналисти просто престанали да пишат за Чечения. Това според нея е „жалко".

Припомняме ви, че съд в Москва постанови, че бившият шеф на руската петролна корпорация "Юкос" Михаил Ходорковски е отговорен за кражбата на стотици тонове петрол от собствената си фирма и е укривал данъци. В момента 47-годишният Ходорковски все още излежава присъдата си за измама и укриване на данъци.

Според Наталия Геворкян няма реални обвинения срещу него, само реални политически решения.

Арестът на Ходорсковски през ноември 2003 г. и процесът се коментират като разправа на Путин чрез послушната съдебна система с най-богатия руски олигарх, който не криел политическите си амбиции.

Наталия Геворкян заяви категорично, че според нея руският бизнесмен няма да излезе от затвора, докато Путин е на власт.

Руският журналист разказа за „Здравей, България", че познанството й с Михаил Ходорковски датира от средата на 90-те години. Как така той се е съгласил да напише биографична книга в съавторство с Наталия Геворкян, след като първоначално отказал – вижте във видеото.