За хората, останали без дом, са построени специални палаткови лагери...

 

След вторното голямо земетресение в Италия властите от цялата страна се мобилизират, за да подпомогнат пострадалите райони и бедстващите хора. Подети са и частни инициативи и кампании, които целят събиране на средства за жертвите на трусовете. Това сподели в ефира на „Здравей, България" актрисата Евелина Пършорова, която живее в Болоня.

 

Сред италианците няма паника дори и след второто много силно земетресение, което разлюля страната. Епицентърът беше близо до Бололя, в областта Емилия-Романя. Силните трусове отнеха живота на 16 души, като издирването на оцелели продължава.

 

Около 350 души са ранените, а 15 хил. са останалите без дом, потвърди българката. За тях са построени специални палаткови лагери.

 

Училищата са били разпуснати и всички деца са били изведени извън сградите. Жената обясни, че се извършват и обучения, при които на децата се показва какво трябва да се прави по време на земетресение. Вероятно поради това вчера не е имало паника сред тях.

 

Междувременно всички региони в Италия се организират, за да изпратят помощи на пострадалите. Освен това голяма част от хотелиерите предоставят безплатно услуги на болни, малки деца и хора, които се нуждаят от помощ. Организират се и частни дарителски кампании чрез смс, с които също се събират средства.

 

Сеизмолозите в Италия обясняват, че земетресения със сила над 6 по Рихтер не се очакват, но въпреки това трусове ще има още дълго време. Причината е, че тектоновите пластове от Апенините се срещат с равнината, в която се намира областта Емилия-Романя, и близките до нея.

Рано сутринта отново се е усетил  лек трус с магнитуд от 3.2 по Рихтер,  допълни българката.