Миналата година тя бе осъдена на 4 години затвор за ощетяване на хазната с 1,5 млн. лв..

 

Софийският апелативен съд оправда бившият директор на НАП Мария Мургина по обвинения за пристъпване на служебните й задължения, което ощетило хазната с повече от 1,5 млн. лева.

 

Така на практика магистратите отмениха четиригодишната й присъда и я обявиха за невинна по обвиненията в данъчни престъпления и въздействия върху нейна подчинена. Пред съдиите Мария Мургина се разплака и обясни, че никога не е нарушавала законите на България и е работила съвестно и честно.

 

В сряда прокуратурата поиска от апелативните магистрати да потвърдят присъдата, която Софийският градски съд наложи на Мария Мургина – четири години лишаване от свобода.

 

Наказанието бе постановено в края на януари миналата година. Тогава пазителитен а закона решиха, че Мургина е виновна по две от общо четирите обвинения, повдигнати срещу нея. Тя трябваше да влезе зад решетките за това, че в периода 16 – 20 юни 2006 г. е дала указания на друго служебно лице в столичния НАП да промени ревизионен акт на фирмата "Плевен 1999" ООД. Според съда тези действия ощетили бюджета с над 1,3 милиона лева.

 

СГС призна Мургина за виновна и по обвинението, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане. В противен случай, тя щяла да бъде уволнена. За това престъпление Мургина получи три години лишаване от свобода и трябваше да плати 10 000 лева обезщетение на Цолчовска.

 

Градският съд на София обаче оправда бившия данъчен номер едно по обвинението за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11,5 млн. лева на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и за укриване на имот в Созопол от Сметната палата.