Днес протестиращите, които се събират пред НДК, са с екипировки си за ски и сноуборд...

Пред Националния дворец на културата е сборното място на хората, които протестират срещу вече приетите промени в Закона за горите. Всички протестиращи са с екипировките си за ски и сноуборд.

Протестът им е разрешен от общината, за разлика от предишните спонтанно организирани протести, които блокираха Орлов мост. Като организатори се обявиха неправителственото сдружение „За да остане природа в България".

За протеста има и одобрен маршрут – от НДК, той ще премине по бул. Витошка, а след това по основните пътища, за да мине покрай Министерски съвет.

Семейство Стефанови – Зорница, Огнян и тяхната дъщеричка Матея, също са на протеста, подготвени със зимната си екипировка. За Новините на Нова те обясниха, че за разлика от миналата година, искат да карат ски на Витоша и че уличните протести са явно единственият начин гласът на протестиращите да се чуе.

Интересите на скиорите бяха тотално пренебрегнати и този път искаме да пледираме за тях. Ние сме скиори и сме тук, за да запазим природата и дърветата между ски пистите. Не искам да караме ски между бетон", обоснова се Зорница.

Според Огнян пък пистите в момента са напълно достатъчни.

„Лошото при нас е, че ако подадеш пръст, ти отхапват лакътя. Вижте на Банско какво става. Там разрешението за пистите е едно, а пистите в момента са безумно широки, изсечени са толкова много гори. Това ще стане и тук на Витоша", убеден е Огнян.

Припомняме ви, че по-рано днес центърът на София бе блокиран за около един час от хора, които държат промените в Закона за горите да останат в същия вид, в който ги одобриха депутатите.

Стотици хора от Смолян, Самоков, Дупница, Сепарева баня, Банско и Разлог дойдоха на жълтите павета, за да подкрепят решението на управляващите писти да се изграждат в горите, без да се сменя статутът на териториите. Недоволството им беше обединено от призива „Не на екологичния рекет".


Някои от протестиращите са на мнение, че еколозите в действителност са платени.

Нашият репортер Мария Цънцарова се опита да разбере какви са исканията на протестиращите. Някои от тях заявиха, че искат еколозите да се махнат от техния град, други пък не успяха да обяснят защо са на днешния протест, но споменаха, че са „на работа".

Протестиращите тръгнаха към Министерския съвет и да запознаят управляващите с исканията си. В първите редици екипът на Нова срещна група жени от село Овчарци.

 

Една от тях разказа пред камерата на Нова, че е чистачка в местната Община и че е била изпратена от кмета с автобус. На въпрос за какво са се събрали в столицата, жената отговори: „Протестираме еколозите да не вземат горите".
 
Кметът на село Овчарци – Красимир Ранов, обясни по телефона за Нова ТВ, че от неговите служители само една чистачка била на протеста, но си пуснала отпуск.

В същото време на протеста екипът ни попадна на още една жена, която чисти в общината. На въпрос за какво протестира днес, тя отговори така: „За горите, да се пусне Паничище, там да си ходят децата на почивка".

По-късно, протестиращите се върнаха пред народното събрание. Там ги посрещнаха депутатите от ГЕРБ, сред които и Емил Димитров. Той заяви, че според него именно те са тези, които „истински милеят за гората" и дори им благодари за това, че са опазили българската гора и че искат да се препитават от туризма.

Законът за горите ще се обсъжда утре, 21 юни, в Парламентарната комисия по земеделие. Вероятно в петък депутатите ще гласуват отново спорните текстове.

Каква е позицията на Бойко Борисов, какви промени предлага самият той, както и допълнителни подробности вижте във видеото.

Подробности за това как ще протече шествието на протестиращите вижте ТУК.

Репортер: Мария Цънцарова