Повече от 500 души се събраха край Симитли и блокираха пътя за Кулата...

 

Стотици излязоха на контрапротест в защита Закона за горите. Повече от 500 души се събраха край Симитли и блокираха пътя за Кулата. Протестиращите се обявиха против ветото на президента.

 

Протестиращите, предимно хора от Банско, Разлог и Добринище, блокираха детелината край Симитли. Събралото се множество настоя предвидените промени в Закона за горите да останат и инвеститорските проекти да бъдат прокарвани по облекчен режим.

 

Упреци към екоктивистите не липсваха.

 

„Къде бяха тези, когато горяха трите пожара, тия „Зелените"? „Зелените" отиват в планината, само когато има едни гъбички – тези всичките са гъбари, едни гъбички, халюциногенни гъбички", каза Иван Обецанов от Банско.

 

На протеста дойдоха и депутатът от ГЕРБ Любен Татарски, както и кметът и зам.-кметът на Разлог и Банско. Те се обявиха против ветото, което президентът наложи на Закона за горите.

 

„Аз лично не мога да приема мотивите за това вето и връщането на закона, сега сигурно има кусури, но специално в онази част, която касае използването на планините на горите за спортни съоръжения, за ски писти аз не виждам какво вето каква промяна може да се направи", каза Татарски. 

 

„Младите хора, който са тук - да останат тук, да работят тук, да се развиват, да гледат своите деца тук. Искаме ред в законодателството", призова кметът на Разлог Красимир Герчев.

 

Организаторите на протеста обявиха, че протестите ще продължат и утре в Сапарева баня и Дупница.