Стана ясно, че дезертирал генерал от сирийската армия ще се установи в Париж...

Сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли от властта, обявиха в обща декларация участниците на конференцията "Приятелите на сирийския народ" в Париж. Според текста на декларацията, онези, чието присъствие излага на риск доверието в прехода, би трябвало да бъдат отстранени.

Конференцията призова Съвета за сигурност на ООН спешно да приеме обвързваща резолюция по силата на член 7-и от устава на Обединените нации, подкрепяща плана на Кофи Анан и подписаното миналата седмица в Женева споразумение за политически преход.   

Участниците в срещата са поискали Съветът за сигурност да "наложи мерки" за гарантиране на изпълнението на резолюцията. Въпросният член 7-и дава възможност за налагане на санкции, както и до прибягване до сила срещу онези, които не ги изпълняват.

Междувременно стана ясно, че дезертиралият преди три дни генерал от сирийската армия Мунаф Тлас ще се установи в Париж, където са жена му и сестра му, която е вдовица на саудитски милиардер и търговец на оръжие. Като част от сирийската номенклатура Тлас е близък приятел с президента Асад, а баща му – генерал Мустафа Тлас – е бивш министър на отбраната.