Мярката е част от охранителната схема за Олимпиадата...

 

Обитателите на жилищен блок в Лондон не успяха да се противопоставят на властите, които ще сложат ракети земя-въздух на покрива на сградата им. Необичайната мярка е заради започващите в края на месеца Олимпийски игри. Съдът, пред който гражданите се жалваха, не уважи исканията им.

 

Британската армия ще разположи общо шест ракетни установки върху два жилищни блока, край водохранилище, в нива на изток от града и на върха на хълм в Южен Лондон. Целта им е при необходимост да свалят отвлечен самолет, който се насочва към Олимпийския парк.

 

Обитателите на блока Фред Уиг Тауър внесоха жалба в съда, твърдейки, че ракетната установка на техния покрив би ги превърнала в мишена на евентуална терористична атака. Съдията, който разгледа казуса обаче, не се съобрази с недоволството на гражданите.

 

"Днешното решение практически означава, че Министерството на отбраната вече има властта да милитаризира частния дом на всеки един от нас, стига да заяви, че е въпрос на национална сигурност. Няма изобщо да ви питат, а ще сложат ракети на покрива ви или танк на ливадата в двора", не скри възмущението си адвокатът на ищците Дейвид Енрайт.

 

В своя защита от военното ведомство заявиха, че на решението им се противопоставят само малка група активисти, а не мнозинството граждани.