В боевете за първи път участвал и хеликоптер...

 

Официални представители на Дамаск отхвърлиха твърденията на опозиционната армия, че е предприето мащабно военно настъпление в сирийската столица. Сирийските бунтовници пък заявиха, че са започнали битка за освобождение на града, където се водят тежки боеве с участието за пръв път на хеликоптери на редовната армия. Боевете съвпадат с 12-тата годишнина от идването на власт на президента Башар Асад след кончината на баща му Хафез Асад.

 

Военен говорител обаче заяви, че армията контролира ситуацията и "преследва терористи, които се укриват в жилища и джамии" в Дамаск.

 

Междувременно продължават опитите на западните страни да убедят Русия и Китай да приемат по-твърди мерки спрямо Сирия. Ден преди насроченото за сряда гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюция за насилието в страната,  Москва е внесла допълнителен вариант. По този начин Съветът ще има на разположение две проекторезолюции за гласуване – този на Запада, предлагащ заплахи за налагане на санкции на Сирия; и руския, които предвижда удължаване мисията на наблюдателите с цел постигане на диалог между сирийските власти и опозицията.