Офанзивата идва след бомбена атака в Дамаск, при която загина министърът на отбраната...


Сирийските бунтовници са установили контрол върху границата с Ирак, твърдят иракските власти. Опозиционни сили са превзели и няколко гранични пункта между Сирия и Турция.

Офанзивата идва само дни, след като в столицата Дамаск при бомбена атака бяха убити министърът на отбраната и други високопоставени членове на режима на президента Асад.

Ирак вече затвори главния си граничен пункт със Сирия и изпрати войски на границата, след като сирийските бунтовници превзеха граничния пункт Абу Камал.

"Пунктът Каим, който е срещу Абу Камал, е затворен и сега е под контрола на иракската армия", каза кметът на града Фахан Фитайхан.

По думите му иракските войски са установили контрол и върху още един пункт наблизо. Той заяви, че Свободната сирийска армия е издигнала знамето си от другата страна на границата.

В същото време десетки служители на силите за сигурност и членове на милиции, верни на сирийския президент Башар Асад, бяха убити или ранени при бунтовническо нападение срещу полицейско поделение в Дамаск.

Бунтовници, въоръжени с автомати "Калашников", леки картечници и взривни устройства, са блокирали два главни пътя към комплекса и са го атакували.