Инспектори проверяват за проблеми между пътуващите и полицаите...

 

След атентата в Бургас мерките за сигурност на всички граници са затегнати. Има промяна и в основния профил на хората, които се проверяват по-внимателно. 

 

Междувременно, със засилването на трафика от турски гастарбайтери през лятото, на граничните пунктове започнаха и беседи с преминаващите, които трябва да установят дали те са имали проблеми на територията на България.

 

През активния сезон, само за денонощие, през ГКПП „Капитан Андреево” минават между 5 и 10 хиляди леки автомобила. Проверката на една кола от граничните полицаи обикновено отнема около минута. Въпреки засилените мерки за сигурност, времето не е увеличено.

 

За да респектират служителите на българските служби и те да не позволяват волности, като например искането на подкуп, на границата влязоха и инспектори, които разговарят с преминаващите за евентуални проблеми на територията на страната.

 

Досега едва трима са се оплакали, че са им искани пари. Това обаче не е задължително да доведе до санкции за подкупните служители, още повече, че темата е табу сред шофьорите.

 

Граничните полицаи са установили, че най-многобройни са проблемите с винетките. Пет излизащи от страната автомобили са били без стикер. Масово пък гастарбайтерите не залепят винетката на стъклото, за да я продадат веднага след излизането от страната.

 

Репортер: Димитър Иванов