Причината е намерението на един от кредиторите да разруши голяма пещ, за да продаде иззетия цинк от нея...

Металурзите от синдиката "Защита" в ОЦК - Кърджали готвят жива верига заради намерението на БНП Париба, която е от банките-кредитори на комбината, да разруши една от индукционните пещи. Според синдикатите целта на бановата институция е да изземе цинка в нея.

Според председателят на "Защита" Стефан Атанасов банките умишлено водят завода към фалит. По неговите думи в една пещ има 20 тона цинк, които се равняват на 25 -  30 хил. долара. „Очевидно чрез продажбата на метала кредитната институция смята да си върне част от парите, отпуснати на ОЦК. Призовавам колегите във вторник да излезем на жива верига и да спрем хората, които трябва да източат пещите", допълни Атанасов.

Миналата седмица започнаха междубанковите преговори, с които трябваше да се стигне до окончателно споразумение за ОЦК. Никой от синдикатите обаче не знае за хода на преговорите.

От началото на протестите на 1 март до момента напуснали по собствено желание са около 260 души, а останалите са не повече от 180, коментира още председателят на "Защита".

Другите два синдиката в металургичното предприятие КНСБ и КТ "Подкрепа" не предприемат никакви действия. Лидерът на първия - Белю Стайков - не получи продължение на трудовия си договор, а колегата му от „Подкрепа” Анни Георгиев се премести в "Горубсо - Кърджали".