Войната продължава 16-ти месец. Междувременно дезертиралия бригаден генерал Манаф Тлас проговори.

В Сирия правителствените войски са в настъпление. Според информация на западни журналисти от мястото на събитието, частите на президента Асад са отбелязали един от най-успешните си дни в продължаващия месеци въоръжен конфликт. Армията си е върнала контрола върху част от столицата Дамаск. Продължава и офанзивата в Алепо.

Държавната телевизия обяви, че бунтовниците в Дамаск са разгромени. Британски журналист, използващ социалните мрежи, за да предава от столицата, потвърди, че правителствените части са си върнали контрола върху по-голямата част от кварталите, които бунтовниците завзеха при офанзива миналата седмица.

Войските на Башар Асад са в настъпление и във най-многолюдния град в Сирия - Алепо. След удари от въздуха, в които участваха и изтребители, армията предприе настъпление и по земя. Допреди седмица Алепо не беше засегнат от сблъсъците раздиращи страната вече 16-ти месец, но през уикенда Свободната сирийска армия превзе няколко квартала в града.

Междувременно дезертиралия от сирийската армия бригаден генерал Манаф Тлас направи първото си официално изявление. Пред саудитската „Ал Арабия” Тлас потвърди, че е избягал от Сирия, защото е несъгласен с политиката на президента Асад. Съобщението за дезертирането на влиятелния генерал от елитната Републиканска гвардия на Сирия дойде преди повече от 2 седмици.

Досега генералът пазеше мълчание, което повдигна въпроса за мотивите му. Тлас призова сирийците да се обединят и да съставят правителство, което да управлява демократична Сирия след падането на президента Асад.