Вече повече от денонощие пламъците обхващат над 3500 декара гора.

Пожарът между Хасковска и Старозагорска област не е локализиран. В следобедните часове за потушаването му беше поискана помощ и по въздуха. На място бяха изпратени два хеликоптера, които да помогнат в гасенето.

Над 3 500 декара сухи треви, храсти и гора са в пламъци вече повече от денонощие, след като трактор се подпали в нива по време на работа.

Над 300 души с повече от 60 машини гасят пожара, който обхваща огромна територия. Въпреки че само за денонощие бяха направени 20 километра просеки в гората, пламъците трудно могат да бъдат ограничени заради силния вятър. Въпреки че опасност за населените места няма, се взимат превантивни мерки.

Единственият възможен проблем за хората от близките села е гъстият дим. На място днес мобилна лаборатория направи замервания на въздуха. До момента няма превишение на контролираните показатели.

За малко днес друг пожар създаде паника в хората от Тополовградското село Радовец. Причината и там е небрежност. Искрата тръгнала от земеделска машина.

За да предотвратят бъдещи големи горски пожари, властите обмислят създаването на нова система за мониторинг, която да известява за проблемите в зародиш.

Репортер: Димитър Иванов