Предприятията затварят, а парите се губят по веригата от там към потребителя, смятат от бранша...

Спекула или завишаване на цени няма”, категорични са млекопреработвателите. В студиото на „Здравей, България” председателят на Управителния съвет Димитър Зоров заяви, че „в момента цените на хранителните продукти, в частност на млечните, нямат повишение”. Това е било отчетено и земеделския министър Мирослав Найденов на вчерашната среща, свикана от премиера Борисов с браншови представители.

 

ДАНС никого не погва, защото „месото и млякото нямат крака”, коментираха пък от Асоциацията на животновъдите. От там допълниха, че премиерът не е успял да разбере, защо животновъдите са непрекъснато недоволни, а получават все повече субсидии и защо цените не падат, а се завишават.

 

„Ние, представителите на преработвателната промишленост в България, независимо, че работим на ръба на оцеляването, внасяме в държавния бюджет данък печалба”. Това заявиха от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Поводът за коментара беше оплакване на водеща верига, че последните три години работи на загуба. „С оглед на това възникна въпросът как се случва това и кой плаща сметката”, коментира още от федерацията.

 

Относно оплакването на веригите, че завишението на цените е заради високите разходи, производителите бяха категорични, че оперативните разходи на един търговец не могат да са по-високи от тези на производителя.

 

От Асоциацията на животновъдите казаха, че всеки ден продължават да фалират млекопроизводителни ферми. Странно е в такъв случай как продължават да се отриват нови търговски вериги, коментираха още те. Според тях България е един нов пазар за всички мултинационални вериги и това е довело до една експанзия, която „надхвърля възможностите на дребния български пазар”. Основната характеристика на пазарната ситуация у нас пък е, чемасовият потребител е с много ниски покупателни способности. Това пък довежда до търсенето на стоки с най-ниски цени, допълниха от бранша.

 

„Големият проблем е, че когато си купим евтина стока, ние обикновено негодуваме от качеството. Когато си купим много качествена стока, негодуваме от цената”, коментираха още производителите.

 

За пример литър мляко от ферма се продава за 50-55 стотинки. Млекопреработвателите обаче го изкупуват за 55-60 стотинки. По тази верига и нагоре парите от получаваните субсидии се губят, заявиха от бранша. Към това се заплаща и данък субсидии, който е 10%.

 

На въпроса на водещия защо страната ни е сред държавите с най-високи цени за мляко в Европейския съюз, от бранша заявиха, че причините са по-високите субсидии, които се дават в останалите държави, както и 10-те процента ДДС. Според тях, ако ДДС-то падна до този процент за храните и всички фирми се регистрират,  постъпленията в държавния бюджет ще се увеличат.

 

Нарушен е балансът на интереси по веригата, твърдят още производителите. „В условията на пазарна икономика е малко несериозно да говорим, че някой ще регулира цени”, коментираха още в студиото. Въпросът е във все по-голямото затваряне на производствени предприятия, заключиха от бранша.

 

Целия разговор с производителите вижте във видеото.