Това са заведенията, които задължително трябва да посетим...

Къде в България можем да похапнем в рок механа или да ни сервират най- дългите кебапчета? По подобие на 100-те национални обекта, сдружение „Необикновен туризъм” състави списък със стоте национални кръчми.

Това са заведенията, които задължително трябва да посетим, и които са подбрани, благодарение на дългогодишен туристически опит.

Пълният списък със заведенията можем да открием в интернет. Ето обаче някои неща, които, според авторите, не са за пропускане:

Белоградчишко, например, е уникално с постните си специалитети. Чорбаджийска салата с патладжан е ненадмината в подножието на Роженския манастир. Най-вкусните пилешки хапки пък можем да открием край град Елена. А Смолянският регион е прочут с цеденото си мляко. Най-вкусните мекици пък се месят в Наречен.

Интересното при този подбор е обаче е, че не се прави от професионални готвачи и ресторантьори.

Затова и един от критериите за подбор е цените в заведенията да са посилни за средностатистическия туристически джоб - овчарска салата за не повече от 5 лева и малка ракия – за 2 лева. По подобие на стоте национални обекта, печати от стоте национални кръчми ще се събират в специална книжка, за издаването на която авторите търсят финансова подкрепа.

Гледайте повече във видеото.

Репортер: Яна Николова