Трябва ли да се криминализира празнуването на 9-ти септември – спор в студиото...

„Празнуването на 9-ти септември трябва да се криминализира. Предлагам по 3 години затвор на всеки, който отбелязва тази дата като празник. Защо по три години ли, защото за повечето, които празнуват три години ще са и доживотна присъда”, предложи Любен Дилов-син в пилотното издание на „Удавете водещия”.

„Това е един преврат, едно престъпление срещу Конституцията на България. Загинали са много хора и аз си задавам въпроса защо отбелязваме този ден, а не празнуваме датите на други два важни преврата – 9-ти юни или 19-ти май”, запита водещия.

Публицистът Иво Атанасов не скри, че празнува 9-ти септември:

„Тогава България става част от антихитлеристката коалиция. Това е нещо, трябва да се отбележи. Да не говорим за периода, който настъпи след 9-ти септември. Той има много минуси, но който има и големи плюсове. Аз го наричам „най-спокойния, най-сития и най-сигурния период в историята на цяла България.”

Според преподавателя в НБУ проф. Пламен Цветков на 9-ти септември всъщност не се е случило. По негови думи, важната дата е 8-ми септември, когато на сутринта започва да нахлува червената армия в България. Професорът отбеляза и друга дата - 5-ти септември, когато Сталин оповестява война на България.

„Това са събитията, които определят нещата. Иначе, че някаква група стари превратаджии, знаменари и неколцина комунисти са пуснати в сградата на военното министерство и обграждат тогавашния военен министър Иван Маринов и се самопрокламират за  правителство – това е една зловеща оперета, нищо повече”, заключи проф. Цветков.

Историкът проф. д-р Искра Баева подчерта, че 9-ти септември се отбелязва не защото е преврат, а защото е засегнал живота на твърде много хора.

Съдбата на Паметника на Съветската армия също не беше подмината от гостите в студиото на 'Удавете водещия". Част от дискусията в студиото гледайте във видеото. Повече може да намерите само на Nova Play.