Такива са изчисленията на ресторантьори и хотелиери, чиито бизнес е застрашен от фалит

Повече от 30 сдружения и браншови организации в сфера на хотелиерството и ресторантьорския бизнес ще искат да падне пълната забрана върху тютюнопушенето.


Те отчетоха, че само за първите три месеца от действието на закона, са претърпяли големи загуби. Налице е сериозен отлив от клиенти, а в по-малките населени места много обекти са в състояние на фактически фалит.


Ресторантьорите и хотелиерите решиха да се обърнат с отворено писмо към всички държавни институции, като настояват за разбиране и съпричастност.


По техни изчисления евентуалните щети от забраната ще доведат до намаляване на приходите към държавния бюджет в размер на близо 230 млн. лв. По-голямата им болка обаче е, че без значение за какъв търговски обект става дума – малък, среден или голям, чувствителният спад на посетители води директно до закриване на работни места.

 

Хотелиери, ресторантьори и представители на шоубизнеса предлагат, в случай че тази забрана падне, да предоставят абсолютно безплатно търговска площ, в която да монтират пана и информационни табели за и относно вредата от тютюнопушенето.

 

Репортер: Иван Черкезов