Алармирала съм с писмо Комисията по образование в парламента, заяви членът на Фонда за на


В момента се злоупотребява с 14 млн. лева за наука. За това алармира доц. д-р Мирослава Кортенска, член на Фонда за научни изследвания.

Фондът, който разпределя 30 милиона лева годишно държавни пари, е единственото място, където българските учени могат да кандидатстват с проекти. Оказва се обаче, че правилата за финансиране са доста неясни.

Фондът няма правилник, по който да се оценяват кандидатстващите за пари научни проекти. Нещо повече, председателят на Фонда Рангел Гюров определя правилата след постъпване на проектите.

Цялата процедура по разглеждането на проекти също е забулена в мистерия, защото никъде не се публикуват нито решения, нито документи от заседанията на фонда.

Така на последната сесия за 14 милиона лева са кандидатствали 1200 научни проекта, а 900 от тях са отхвърлени административно от комисия, в която няма учени.

Председателят на Фонда за научни изследвания проф. Рангел Гюров е човекът, който предсказваше, че 18 юни тази година в България ще има мощно земетресение. Нито имаше земетресение, нито има сериозен учен, който да твърди, че трусовете изобщо могат да се предсказват.

Оказа се, че Гюров е разследван от Комисията по образование в парламента и до момента не е представил валидна диплома за професор. Той твърди, че има звание от Ангола, но дори и да има тапия тя не се признава в България, така че Гюров няма право да заема ръководни научни длъжности.

Повече по темата гледайте във видеото