Това се питат повечето родители на деца, страдащи от тежки заболявания

Главният герой в тази история е 10-годишният Теодор от Перник. И макар на пръв поглед той да не се различава от своите връстници, Теди страда от рядко генетично заболяване. Когато е едва на три месеца майка му Янка научава за тежката диагноза.


Лекарите са категорични – Теди страда от муковисцидоза. Засегнати са белите му дробове. Оттогава започва и ходенето по мъките. Налага се да търси детски пулмолог, какъвто в Перник няма. И тъй като няма специализирано лечебно заведение за подобни заболявания, повечето родители на деца с тази диагноза се лутат от лекар на лекар.

 

Такъв е случаят на Юлиан Петков. От 20 години той се бори за здравето на своя син и разказва, че често отчаянието надделява.


До едни 500-600 лева на месец ни заминават, всеки път различно, то да са само антибиотиците – добре, ама на тея деца им трябват витамини, лекарства, да им се подържа имунната система, а тези неща струват много пари”, разказва Юлиан.


За заболяването няма клиничка пътека, а Здравната каса покрива само някои от нужните медикаменти. Всичко останало родителите набавят сами.


Малкият Теодор също не се приема за болен. Разказва, че просто е малко по-различен от другите деца. Въпреки това, той има големи мечти и вече има сигурни планове за бъдеще – да стане футболист.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Михаела Карабельова