Безпрецедентният скандал около Венета Марковска прерасна в конституционна криза

Безпрецедентният скандал около Венета Марковска прерасна в конституционна криза, в която се забъркаха всички институции. Втори ден министри, юристи и експерти търсят отговор на въпроса дали президентът Плевнелиев е нарушил закона, като напусна церемонията и попречи на Марковска да положи клетва. Според някои той е погазил Конституцията, а според други е изиграл ролята на спасител.

Сблъскахме мненията – на Димитър Гочев, бивш конституционен съдия и на Даниел Смилов – експерт по сравнително конституционно право. Въпросът е дали президентът Росен Плевнелиев е нарушил законите на България, като демонстративно напусна церемонията в Конституционния съд.

Според бившия конституционен съдия Димитър Гочев президентът си е позволил да извърши нещо, за което няма право.

„Според мен, направи една грешка, една конституционна грешка. Според мен е гаф, може би зле стъкмен сценарий”, допълни Димитър Гочев.

Не така вижда нещата Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. Според него президентът е действал законосъобразно, но се появява „проблем със закона”.

Противоречието идва от втория въпрос - трябваше ли да се прекрати церемонията и правилно ли беше да не допуснат Венета Марковска да положи клетва.

Според Димитър Гочев клетвата е прекратена неправилно и освен това не е станала с всички избрани, а подред, като Венета Марковска е оставена на последно място. Това според бившия съдия внася сериозни съмнения за нагласеност.

Спорът най-вероятно ще се пренесе в Конституционния съд, за да се реши дали е имало нарушение на закона.  

„Това не може да стане прецедент за даване право на вето, затова казвам, че законът е проблемен, тоест решението е да забраним това, което се случи – да, ясно да се каже, че това повече не може да се случва”, обясни Даниел Смилов.

„Ако депутатите атакуват действията му, ще се изпадне в противоречивост. Веднъж вече приеха, че не могат да продължат клетвата, а след това трябва да приемат, че провала на редовната процедура без неговото участие - нещо, което представлява нарушение на Конституцията”, заяви Димитър Гочев.

По негови думи, единственото последствие от едно такова решение е импийчмънт.

„Няма друго, той рискува страшно много с този мъдър ход, както го нарекоха”, допълни още Димитър Гочев.

Репортер: Надя Ганчева