Главният счетоводител се оказал с фалшива диплома от УНСС, а секретарките взимали професорски заплати...

Скандал избухна в Българската академия на науките. Секретарки взимали заплати като на професори. Високите месечни възнаграждения си раздавали в администрацията на Института по морфология, патология и антропология в продължение на две години. Щетите за БАН възлизат на почти 400 хиляди лева.

Годишният бюджет на института е около 1 милион лева. Вътрешна проверка установила, че в рамките на една година са източени над 150 хиляди лева. Облагодетелствали се в администрацията - с по-щедри заплати, равни на парите, които взимат доцентите и професорите. Така за две години служителите стопили в своя полза 371 хиляди лева от парите за наука.

„Директорът на института вече е уволнил касиерката - една от главно действащите лица в схемата. Второ, декларирал е готовност да уволни главната счетоводителка, която с болнични непрекъснато отлага този акт на директорката”, обясни проф. Евгени Николов.

Главната счетоводителка се оказала и с фалшива диплома от икономическия университет. Директорката на института проф. Нина Атанасова и ръководителката на финансовата дирекция в БАН по своя воля излезли в отпуск, за да не внасяли напрежение, обяснява ни професор Николов.

По негови думи, съгласно проверката от одита директорката не е била запозната с практиката.

Възможно е да се окаже, че в администрацията на института са взимали добри заплати и преди лятото на 2010 г. Ръководството на БАН очакват да разберат дали е било така  от разследващите.

Докладът от проверката е предаден на полицията и прокуратурата. След като станат ясни виновните, от БАН щели да си искат парите обратно - в съдебната зала.

Репортер: Марина Цънцарова