Изпълнителният директор призна, че идеята да поканят Кеворк Кеворкян е на тъща му

Изпълнителният директор на "Нова броудкастинг груп" - Дидие Щосел, даде първото си интервю на Паола Хюсеин за ежедневника „24 часа”. Какво заяви той - вижте по-долу.

 

- Г-н Щосел, напоследък всички говорят за "ВИП Брадър", харесва ли ви?

 

Бих казал, че по-скоро всички говорят за Нова ТВ. Все повече коментари чувам, че хора, спрели да гледат Нова ТВ от няколко години, сега се връщат към нея. И не само заради "Биг Брадър", но и заради публицистиката и новините ни. Имаме и нови водещи - Кеворк Кеворкян, Любен Дилов, Мира Иванова. Мартин Карбовски не е нов, но също е много добър. "Господарите на ефира" се върнаха. Така че зрителят вече няма нужда да превключва на другите канали.

 

- Месеци преди да заемете новия си пост, се чу, че е Ваша идеята да има пак "VIP Brother" и да пуснете "Всяка неделя". Така ли е?

 

Ако беше вярно, щеше да е хубаво. Но истината е, че ние сме голям екип и аз не вземам решенията сам. Тези предавания бяха резултат от брейнсторминга, който направихме. Пролетта не ни донесе като рейтинг това, което очаквахме, и се замислихме как и какво да променим. Така се появи идеята за "Биг Брадър". А Кеворкян беше идея на тъща ми.

 

- Как така?

 

Помолих я да ми каже кои са най-добрите журналисти, които знае. Тя състави списък с имена, едно от които беше това на Кеворкян. Отидох в телевизията и ги попитах какво мислят, идеята допадна на екипа. Нормално е да се допиташ за съвет до хората, които са най-близо до теб. Когато разказах на Кеворкян, той ми отговори, че е чул тази история.

 

- Кой друг беше в списъка на тъщата?

 

Не си спомням. Но Кеворкян наистина е забележителен човек и сме много щастливи да е при нас, още повече, че предаването му е с много добри резултати.

 

- Защо преместихте късните новини на Нова ТВ чак в 23:30 ч.?

 

Струва ми се, че трите часа между основната емисия в 19 ч. и късната в 22 ч. са много кратък период. Сега рейтингите на Новините са доста високи, което показва, че сме взели правилно решение. Впрочем гледаемостта им зависи и от това доколко са независими. Когато акциите на една телевизия са в ръцете на компания като MTG, която е напълно независима международна група, новините са напълно независими, както и самата телевизия. Ние нямаме натиск от никого да правим, каквото и да е. Единствената ни задача е да се придържаме към фактите и да сме обективни. Затова ми се струва, че в дългосрочен план новините ни вероятно ще станат първи по рейтинг. Имаме напълно независима редакционна политика. За да сме сигурни, че това е така, ни наблюдава независим външен орган към MTG, който следи независимостта на новините.

 

Аз давам отчет всяка седмица дали новините ни са обективни, дали коментарните предавания отделят едно и също време за различните мнения. Подобен мониторинг има във Франция и Великобритания, където следят съдържанието на новините много внимателно. Това е важна тема за България.

 

- Какво влияние усещате върху другите медии?

 

Външният мониторинг се прави само върху нашите новини и няма как да коментирам другите телевизии. Искам да съм сигурен, че когато застана пред моя борд, мога да им покажа доколко сме обективни и независими и как спазваме принципите си.

 

- Кой е най-важният жанр за политематична телевизия като Нова ТВ?

 

Има няколко стълба за национална телевизия, единият от които са новините. Ние сме на пазара от 18 години, хората ни вярват, а нашата задача е да запазим това доверие. Вторият стълб са предаванията, които аз наричам "местни и на живо" и които влизат в устата на хората, т.е. стават нещо, за което се говори. Това са развлекателните програми, които трябва да имат местен аромат. Не ми се вярва зрителите в Азия да искат да гледат програми, записани в Австралия например.

 

- Не са ли вече старомодни риалити програмите?

 

"ВИП Брадър" показа, че не е така. Когато казвам риалити, имам предвид всяко предаване, което докосва зрителя. То трябва да е за хора, които той познава, за средата, в която живее, и да е на живо, което означава, че не е фалш. Така, както беше и музикалното шоу X Factor миналата година.

 

- Ще има ли втори сезон?

 

Да, ще го направим пак. В България пазарът е малък, затова няма да го пуснем във времето, когато Би Ти Ви излъчва подобно нещо. Не е нужно три месеца да гледаме музикално състезание и по двете телевизии.

 

- Нова ТВ винаги е излъчвала много качествени сериали. Ще продължите ли да ги купувате?

 

Тези сделки, които правим с американските студии, винаги са дългосрочни и всяка година се подновяват. Това няма да се промени. Но по-интересният факт е, че броят на качествените американски сериали спадна. Аз например бях голям фен на "24" и "Престъпни намерения", но през последните 12-18 месеца нямаше много произведени. "Д-р Хаус" свърши, "От местопрестъплението: Маями" също спря. Добрата новина е, че напоследък пак започнаха да се появяват добри филми. Има нов сериал на "Дисни" - "Отмъщението" (Revenge), който се излъчва с огромен успех в САЩ и Скандинавия. Ние ще го пуснем през декември.

 

- "Стани богат" ще се върне ли на екрана?

 

Вероятно напролет. Имаме интересни идеи как да разнообразим играта и да привлечем повече хора да участват в нея.

 

- Очаква се Нова ТВ скоро да излъчва в HD формат, както направи и Би Ти Ви. Кога ще стане това?

 

Когато 15-20% от населението има достъп до HD, тогава Нова ТВ ще мине на висока разделителна способност. Във Великобритания например HD е най-важен за спорта, който изглежда фантастично на този формат. Ето затова преди  девет месеца пуснахме канала "Нова Спорт HD". Филмите ни вече се излъчват на широкия екран 16:9. Това е една стъпка преди HD. Абонатите на HD са твърде ограничен брой в момента, затова предпочитам да инвестирам не в техника и хардуер, а в програма и хора.

 

- Какви са дългосрочните Ви цели за Нова ТВ?

 

Преди 4 години Нова ТВ беше един канал, собственост на "Антена груп". Сега е медийна компания с 10-12 канала - освен "Нова Спорт", в нея са и каналите "Диема", "Диема Фемили" и "Кино Нова". Да не забравяме, че имаме и каналите на Viasat  - TV 1000, Viasat Explorer, Viasat History, Viasat Nature, както и Viasat History HD и Viasat Nature HD. В интернет е Nova Play, където предоставяме цялата си програма безплатно до 7 дни след излъчването й по Нова ТВ. На месец имаме по 3 млн. гледания на видео.

 

Следващата ни експанзия ще е насочена към цифровия сектор. Трендът сега е да присъстваш и на втория екран, да имаш достъп до Nova Play примерно и на мобилния си телефон, и на таблета си. От една страна са ТВ каналите, които разпространяваме, от друга - цялото ни ТВ съдържание трябва да стане достъпно до всеки чрез всички видове устройства.

 

- Какво е големият успех за Вас - висок рейтинг, много реклами или повече влияние?

 

За мен е щастливо и здраво семейство. Имам близнаци на 2,5 години - момче и момиче. Първите ми две деца вече са в университет. Когато работех по 18 часа на ден, не можех да бъда с тях толкова време, колкото ми се искаше. Сега наваксвам, вечеряме заедно поне 1-2 пъти седмично и всеки ден играем заедно по 2 часа, преди да си легнат. А успехът за телевизията е да ни гледат повече хора, всеки зрител да е доволен и да постигаме това по независим и етичен начин. От това следва всичко останало - рекламите, влиянието, разпознаването.

 

- От два месеца сте изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп". Как се чувствате?

 

Харесва ми, тази позиция дава много възможности. Както вероятно знаете, аз бях банкер в HSBC (британска мултинационална банкова и финансова компания  - б.а.). Там ръководех бизнес, който е 10 пъти по-голям от телевизията. Така че да управлявам голям бизнес не е новост за мен. Но телевизията е едно от най-интересните занимания и е нещо, което обичам.

 

- Как решихте да се занимавате с медии?

 

Вече бях въвлечен в медийни сделки. Част от моята работа беше да съветвам хората как да купуват и продават компании, сред които транспортни, медийни. Да, но животът се състои от неща, които човек обикновено не е очаквал. Дойдох в България, за да се срещна с няколко банки и да проуча какви възможности за инвестиране има. Една от тях ми каза, че музикалната телевизия ММ е за продан. Така се случи всичко. Не бях планирал живота си.

 

- Как се чувства един французин в България?

 

Аз съм и българин. Преди 2 години получих българско гражданство. Така че не знам за французите, защото ние, българите, сме добре.