Нови проучване сочи, че за ден в София са нужни около 24 щатски долара

София е втората най-евтина туристическа дестинация в Европа. Това показва проучване на популярен туристически портал. Заслуга за ниската цена на престоя у нас имат набиращите популярност хостели. Именно там често започват най-ценните приятелства.

Как обаче изглежда животът в един хостел?

Иво, Надя и Златина са пътешественици. В своя хостел се опитват да предложат удобствата, които те самите търсят на подобни места.

„Наши гости, когато идват казват, че предпочитат да останат тук, защото в хотела обстановката е много стерилна”, обяснява Иво.

Златина пояснява, че към нощувката, която може да е в размер на скромните 7 евро или 14 лева, е включена и закуска, която приготвят на място. Надя пък допълва, че през лятото ги посещават студенти, които използват лятната ваканция за пътешествия. Купонджиите пък, които са дошли само, за да се възползват от евтиния алкохол в страната ни и да се напият, били рядкост.

Почивката в хостел – предпочитана от младите

Най-вече от младите по цял свят предпочитат да отсядат в хостели. Основният мотив невинаги е цената, а приятелствата, които се създават и които могат да траят цял живот.

Подобно е изживяването на австралиеца Бен, който обикаля Балканите. Най-топлите спомени ще запази от седмицата си в София.

„Тук хем е евтино, хем има доста интересни хора. Аз съм в стая с други хора. Заедно излизаме вечер. Без да се познаваме в началото, сега сме добри приятели”, разказва той.

Фелипе идва от Чили. Уюта на хостела свързва с приятелите.

„В София за ден ми се връзват около 5-10 евро. Още толкова е храната. Но най-ценното са приятелите. Преди месец във Фейсбук имах 400, сега са вече 500 приятели”, сподели той с екипа на Нова ТВ.

От туристическия сайт „Price Of Travel” изчисляват, че за ден в София са нужни около 24 щатски долара. С тях туристът трябва да може да си осигури храна, настаняване, 2 билета за градския транспорт и една местна атракция.

По този показател столицата ни е втора от общо 47 града в Европа. Най-евтино човек може да прекара деня си в Букурещ, Румъния, а най-скъп е дневният престой в Цюрих, Швейцария.

Повече подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Николай Василковски