Според тях прокуратурата трябва да провери как са усвоени част от раздадените 14,5 млн. лв.

 

Да се анулира опорочената конкурсна сесия на Фонд "Научни изследвания", настояват наши учени. Според тях в ситуацията трябва да се намеси и прокуратурата, за да провери как са усвоени част от раздадените 14,5 млн. лв.
 
Оказа се, че нито един от 22-та проекта на Института по физикохимия на БАН не е класиран – нещо, което е прецедент в историята на учреждението. 
 
Според директора проф. Весела Цакова проблемът не е в това, че проектите са били слаби. защото голяма част от тях са оценени с над 90 точки при максимални 100, но въпреки това са отхвърлени.
 
Най-фрапиращите случаи са свързани с отхвърляне поради това, че не се спазен член от наредбата, който касае одобрените проекти”, обясни Цакова пред Нова телевизия.
 
В подобна ситуация попада и проекта на проф. Александър Караманов. На него му е отказана рецензия, защото един от участниците не бил научна организация. Проф. Караманов е работил 11 години в Италия, където успешно се прилага неговият метод за преобразуването на опасни промишлени отпадъци в иновативни строителни материали. Макар че той работи успешно в други държави, у нас още не е намерил практическо приложение. 
 
Повече по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: София Стойчева