Предпоставки имаше, няма ги факторите, смята директорът на болница „Св. Екатерина”

Въпреки добрите пожелания и предпоставки, още едно правителство си отива без реформа в здравеопазването. Това отбеляза в „Събуди се” проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на болница „Св. Екатерина”. „Иначе – направиха се някои неща за онкологично болните, за спешната помощ. Облекчи се възможността за специализация и т.н.”

По думите на експерта реформата в здравната система се състои от четири основни фактора. „Първото е създаването на национална здравна карта със задължителен характер, която да казва какви са потребностите от различните специалности на базата на здравния профил на населението. Второ – преструктуриране на болничната помощ. Не може страна със 7 млн. население да има 380 болници за активно лечение.”

На трето място проф. Начев постави необходимостта от строг контрол върху качеството на предлаганата услуга, болнична или доболнична. „Четвърто е да се отвори ниша за доброволните здравни фондове, които могат да участват в процеса на доплащане, без да се разбива монопола на Здравната каса”, смята още директорът на Св. Екатерина.

За реформа може да се говори при наличието на тези четири основни фактора, посочи проф. Генчо Начев, „защото тогава е осигурено ефективно изразходване на публичните средства и е облекчен много контролът на това изразходване.”
 
Цялото интервю със здравния експерт гледайте във видеото.