Сметките за ток и парно изкараха българина на улицата

Шумни и масови протести белязаха неделния ден в цялата страна. Снежни топки, яйца и домати полетяха днес срещу сградите на парламента и икономическото министерство. Стотици несъгласни с високите сметки за ток и парно се събраха на протест в центъра на столицата.

„Да запалим монополите!” – под този надслов преминаха протестите в повечето градове в страната. Страстите и напрежението се разгорещиха, а в София кулминацията на недоволството дойде, когато при протестиращите пред МИЕТ слезе енергийният министър Делян Добрев, по който полетяха снежни топки.

Протестиращите възнегодуваха, че сметките са надути до три пъти. „С тези пари храним чешките пенсионери”, възмути се един от тях. „До такова положение сме се докарали, че да завиждаме  на мъртвите, че живеем. Хората искат да влязат в затвора, за да осигурят издръжката си”, добави друг абонат. Трети демонстрант поиска не само Делян Добрев, а да дойде и министър-председателя… последваха скандирания: „Искаме ‘Буда’!

Сред останалите искания на протестиращите беше това за премахване на термина "прогнозно количество" и въвеждането на индивидуални договори с ясна цена.

След снежния обстрел на Добрев, разговор между министър и протестиращи нямаше. Те отказаха да влязат в сградата на министерството. Той пък призна, че е получил  няколко хиляди жалби заради сметките за ток и парно. Стана ясно също, че Българският институт по метрология ще проверява електромерите на недоволните. От енергийния регулатор припомниха, че текат проверки на енергодружествата, резултатите от които ще са ясни до седмица.

„Това, което сега сме установили като нарушения, е по-дългият период на отчитане и по-ниското напрежение в някой населени места,” каза пред камерите Делян Добрев.  

От сградата на неговото министерство протестиращите се преместиха пред парламента с възгласи „Оставка!”. Доматът на Николай Колев Босия и този път полетя към парламента, заедно с яйца и още домати. Арестът този път му се размина, а хвърленият днес домат е „за цялостната политика в България в последните 23 години”.

Среща в късния следобед събра в икономическото министерство министър Добрев, вицепремиера Симеон Дянков и ръководствата на трите електроразпределителни дружества – “ЧЕЗ”, “ЕВН” и “Енерго-Про”. Представителите на изпълнителната власт изслушаха обясненията не шефовете, вече познати на абонатите - заради празниците сметките са отчели между 30 и 40 дни. Ниските температури също допринесли за по-скъпата енергия. И трите дружества са склонни да приемат отсрочено плащане по желание на абонатите, стана ясно след срещата.

Протести срещу високите сметки имаше в повече от 15 града у нас. Хиляди излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от електроразпределителните дружества и в провинцията. Хората искат да бъдат премахнати посредниците и електроразпределителните компании да бъдат национализирани.

Най-масови бяха протестите в София, Пловдив, Бургас, Русе, Кърджали и Благоевград. В някои от градовете се стигна до сблъсъци с полицията и гражданско неподчинение.

На протеста във Варна се стигна до арести, които нагнетиха допълнително недоволството. Движението в центъра и на Аспарухов мост остана блокирано за повече от час. Протестът срещу непосилните сметки за ток изкара хиляди на улицата. Хората палеха сметките си и лягаха на земята. От „Енерго Про” приканиха всеки недоволен от сметката си да се обърне към специалистите в дружеството.

И в Русе недоволството е заради двойно завишените сметки за ток. Едва стотина души обаче излязоха на протеста в крайдунавския град.
 
Стотици бургазлии протестираха срещу високите сметки за ток, с които ги изненада ЕВН. Затова протестиращите в Бургас призоваха: „ЕВН - Ауфидерзейн!”

С хвърляне на яйца по сградата на електроразпределителното дружество и запалени сметки за ток, протече протестът в Монтана. Близо 150 души се събраха, за да изразят недоволството си от високите си сметки за последния месец. В Лом над 650 души се подписаха в подписка за разтрогване на договора, с който е продадена електроразпределителната мрежа на чешкия инвеститор.

Хиляди излязоха на протест срещу енергийния монопол в Благоевград и обявиха, че ще спрат да плащат сметките си за ток. Организаторите на протеста започват и подписка за национален референдум за премахване на „ЕРП-та”.

Във Велико Търново повече от двеста души  излязоха на протест пред касите на „Енерго – Про”. Масово сметките за ток в града  са завишени с 60% до 100% спрямо същия период на миналата година. Протестиращите настояха електроразпределителните дружества да бъдат премахнати и Националната електрическа компания да поеме техните функции, да се разсекретят всички договори в сектор „Енергетика” и да се потърси отговорност от тези, които са ги подписали.

 

Всичко за днешните протести гледайте във видеото.