Заседанието е насрочено за 18 февруари в Кипър

Делото срещу българския пилот Янко Стоименов започва наново в Кипър на 18 февруари. Припомняме, че Стоименов и други трима, обвинени в непредумишлено убийство и причиняване на смърт поради небрежност на 121 души, бяха оправдани в края на 2011 г. в Кипър. В Атина обаче Янко Стоименов получи осъдителна присъда от 10 години затвор.


За да остане на свобода Стоименов трябва да плати близо 77 хиляди евро до четвъртък. В противен случай, той може да бъде арестуван и върнат в Гърция. Затова от транспортния синдикат са открили банкова сметка за набиране на средства за свободата на българския пилот. Тъй като времето е малко, от ГЕРБ решиха да преведат 80 хиляди евро от субсидията на партията. Парите или част от тях, колкото бъдат събрани, ще им бъдат върнати от дарителската сметка.


Българският пилот не смята реакцията за закъсняла, въпреки че проблемите му с гръцкия съд се точат вече 8 години. Янко Стоименов е категоричен, че ще обжалва решението на съда в Атина.


„Според нас процесът е воден прибрзано, претупвани са доказателства и не е бил изчерпан така, както е бил в Кипър. Защото след изслушването на всички доказатеклства в Кипър, подъсдимите са били оправдани, след неизслушването на повечето доказателства в Гърция - те са били осъдени”, обясни адвокат Ивайло Дерменджиев.


Междувременно обаче в Кипър делото е върнато на първа инстанция. Протестът на оправдателните присъди от кипърския прокурор е уважен и делото тръгва наново следващия понеделник.


Преди дни стана ясно, че външното ни министерство се опитва да прехвърли делото срещу Янко Стоименов в България. Все още не е ясно дали това ще се случи.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Марина Стоименова